RIJSOORD / Rezoord
Een durrepie an de Waol

Geschiedenis van een bakkersfamilie in Rezoord,

100 jaar Bakkerij van der Waal. Familie van der Waal al 175 jaar bakkers.

In het jaar 1835 nam bakkersknecht Teunis van der Waal uit Puttershoek, de bakkerij over van zijn werkgever, bakker Cornelis Stoop. Het is het begin van een bakkerstraditie van de familie van der Waal, die tot op heden voortduurt. Het is dit jaar dus 175 geleden dat deze traditie gevestigd werd.
Rijsoordsestraat  Winkeldeur  Brood bezorger Oudijn

Ons bedrijf bestaat 100 jaar.

Wat vooraf ging.

Arie van der Waal had een bakkerij in Puttershoek. Daar werkte ook zijn zoon Bernardus ( Nars ) Na het faillissement van de bakkerij verhuisde Bernardus naar Rijsoord waar hij ging werken bij L.T. van der Linden ( leen de krent ) Een van zijn zoons,Teunis, is ook bakker geworden. In 1910 is ene Teunis Maaskant een bakkerij begonnen in de Rijsoordsestraat ( vroeger de breedestraat ) Teunis Maaskant wilde na een aantal jaren de zaak verkopen aan zijn meesterknecht: Hendrik Kroezeman. Op het laatste moment ging de koop niet door, Hendrik was al in ondertrouw, en verdween met de noorderzon. Nu was de kans voor Teunis van der Waal om de zaak te kopen. Teunis werkte toen bij bakkerij Nugteren in Ridderkerk. Daarna kwam de bakkerij in handen van de familie van der Waal. De koopsom van de bakkerij was Fl 16000,00. De afdeling kruidenierswaren koste Fl 2000,00. Er werden toen 16 balen bloem van 50 kg verwerkt. In 1930 is Teunis getrouwd met Jannigje van der Velden uit Ridderkerk. In het zelfde jaar werd er een nieuwe stenen oven gekocht, het metselwerk werd Ben van der Waalgemaakt door Arie Heiden uit Bolnes. ( Arie was een zwager van Teun ). In de oorlog werd er een nieuwe aanbouw gemaakt voor de paarden en het hooi. Er werd toen nog met paard en wagen bezorgd. Ook kwam er achter de bakkerij een varkenshok. (voor de varkens om het oude brood op te maken). In de maand november werd dan het varken geslacht door slager de Koning. Jan de Looze was een van de eerste knechts met Meeuwes Groeneweg en Jan Huizer. Nadat Teunis is overleden in 1966 heeft zijn zoon Ben de zaak samen met zijn vrouw overgenomen. Ben was toen al werkzaam in de bakkerij van zijn vader. Het brood werd toen hoofdzakelijk verkocht met thuisbezorging, en een klein gedeelte in de winkel. Door het succes in Rijsoord naar van der Waal brood is er in de omliggende gemeente in 1971 een filiaal geopend in H.I. Ambacht. Men is toen ook gestopt met de broodbezorging. Het Bruin van de Molen, nu nog steeds een heerlijk brood , werd in die jarenmolen de vrijheid geïntroduceerd. Het meel van dit brood werd gemalen op molen de Vrijheid in Schiedam. Sinds 1993 is er samenwerking met molen de Kerseboom aan de Waalweg, hoe toepasselijk, in Rijsoord. Later is de tweede winkel geopend aan het Vlietplein te Ridderkerk. In 1989 is zoon Marcel in de bakkerij komen werken. Gelijk daarna is men de samenwerking aangegaan met drie andere vers speciaalzaken in de Versmarkt in Ridderkerk. En in 1995 is zoon Jeroen de gelederen komen versterken. Na de Vakschool in Wageningen heeft Jeroen nog ervaring opgedaan bij een aantal andere bakkerijen. De omzet ging inmiddels gestaag omhoog en er moest naar bakkerijvanderwaaleen andere locatie voor de productie gezocht worden. Die werd gevonden op het industrieterrein Noord aan de Klompenmakerstraat te Ridderkerk. In 1997 is de huidige moderne ambachtelijke bakkerij feestelijk geopend. Bijna op het zelfde moment is de 4e winkel geopend aan het Dillenburgplein te Slikkerveer. In onze ambachtelijke brood en banketbakkerij , worden elke nacht door 8 hooggekwalificeerde bakkers heerlijke brood en banket producten gemaakt. Kwaliteit en versheid zijn dan ook begrippen waar elke medewerker voor staat. Voor ons is het natuurlijk een uitdaging om de klant regelmatig te verrassen met iets nieuws. Niet voor ngebakiets hebben wij 60 soorten ambachtelijk brood en gebak . Ook voor bijzondere banketproducten kun je terecht bij bakkerij van der Waal. Sinds 2008 (na sluiting van Joop van Vliet) is er een groot assortiment bonbons en chocolade producten bij gekomen. Zelfs werkt nu een van de beste banketbakkers van Joop van Vliet bij ons in de bakkerij. Naast onze eigen winkels bakken wij ook voor een groot aantal afnemers waaronder horeca, retail en collega ( banketbakkers ) in de regio. Wij sBroodchrijven nu 2010, de 5e generatie van der Waal staat nu aan het roer om deze 100 jarige bakkerij voort te zetten. En de 6e generatie zit er misschien ook wel aan te komen. Jaren geleden waren er in de gemeente Ridderkerk ongeveer 17 bakkerijen, nu nog 4. Je moet toch van goeden huize komen om het zover te schoppen.
Nog een apart stukje over Truus en Ben van der Waal.

In 2000 hebben Truus en Ben van der Waal de bakkerij overgedragen aan Marcel en Jeroen. Tot 2009 heeft Ben ontwikkelingshulp gedaan voor de PUM. Daarvoor is hij uitgezonden naar o.a. Mongolie – Uzbekistan – Turkmenistan - Peru-Armenie - Bulgarije en Roemenie. Zijn laatste project was in 2009 in Suriname. Daar was hij adviseur voor de afdeling bakkerij in een gloednieuwe supermarkt. En dat is met recht de mooiste en grootste supermarkt van Paramaribo geworden. Truus van der Waal heeft zich na 2000 gestort op de schilderskunst. En het mag gezegd worden, dat ze dat fantastisch doet.

  
   

Voor meer foto's over Bakkerij van der Waal van vroeger en heden. Klik Hier.

Logo bakkerij van der WaalBakkerij van der Waal: http://www.bakkerij-vanderwaal.nl/

Bronmateriaal: Tekst en foto's, Familie van der Waal, website http://www.bakkerij-vanderwaal.nl/.